Jak zrobić domowe piwo?

Wytwarzanie domowego piwa ma wieloletnią tradycję. Mimo, że duże browary zalewają nas piwem prosto z beczek, to coraz częściej wolimy wybrać kraftowe, pochodzące z mniejszych browarów, piwo. A co, gdyby tak samem zrobić domowy, złoty trunek i rozkoszować się jego smakiem? Sprawdźmy, jak zrobić piwo w domowych warunkach.

Jak zrobić domowe piwo

Piwo, podobnie jak wino czy nalewki, możemy przyrządzić samodzielnie, w domowych warunkach. Mimo, że warzenie piwa może wydawać się trudne, to wcale takie nie jest. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i poznać technikę, aby wykonać piwo samodzielnie.

Od czego warto zacząć…

Piwo domowe to jeden z ulubionych trunków Polaków. Jeśli zdecydujemy się na zrobienie domowego piwa po raz pierwszy, to najlepiej zacząć od tzw. brewkitu, czyli piwa z gotowych, gęstych i nachmielonych esktraktem słodowym puszek. To dobry pomysł na rozpoczęcie przygody z własnym wyrobem piwa. Koszty są niewielkie (około 150-200 zł), dlatego to dobry i tani sposób na naukę. Specjaliście sugerują, że wybierając ten rodzaj przygotowania pierwszego, domowego piwa, wyrabiamy w sobie pewnie nawyki oraz zasady dotyczące m.in. sterylizacji oraz czyszczenia, które są bardzo ważne przy wyrobie domowego browaru. Jakiekolwiek nieczystości lub zabrudzenia mogą spowodować, że nasze piwo zamieni się w… ocet. Dlatego odpowiednia higiena jest kluczowa.

Odpowiedni sprzęt, czyli co warto kupić

Aby rozpocząć przygodę z produkcją domowego piwa, należy w pierwszej kolejności zrobić listę odpowiedniego sprzętu, który trzeba kupić. Inwestycja nie jest duża, a sprzęty przydadzą się także przy kolejnych wyrobach. Podstawowa lista powinna obejmować:

– garnek (optymalnie 10 l.)

– pojemnik fermentacyjny (tzw. fermentor)

– fermentor z kranikiem, który będzie używany do rozlewu (warto mieć, ale jeśli budżet nie pozwala, to możemy pozostać tylko przy jednym fermentorze)

– kapslownica oraz kapsle

– rurka/wężyk do rozlewu piwa

– drewniana lub plastikowa łyżka (30-40 cm)

– termometr analogowy, lub elektroniczny do żywności.

– chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2, lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI),

– ręczniki papierowe

– spirytus do dezynfekcji, np. termometru

– miarka do cukru

– ekstrakty słodowe

Jeśli myślimy o przygotowaniu piwa w oparciu o ekstrakty słodowe, to na początek warto użyć dwóch puszek. Jedna (brewkit), w której będzie ekstrakt na chmielony, a w drugiej powinniśmy mieć dodatkowy surowiec. Jest on wymagany ze względu na fakt, że jeśli go nie użyjemy to piwo będzie miało ekstrakt początkowy na poziomie 5-6%, a zawartość alkoholu w piwie wyniesie ok. 2-2,5%. Oznacza to, że nasz złoty trunek wyjdzie bardzo wodnisty, ze znikomą zawartością alkoholu. Jeśli chcemy zmniejszyć koszt to dodatkowy surowiec możemy zastąpić cukrem lub glukozą. Jednak należy pamiętać, że ucierpi na tym nasze piwo, ponieważ cukier bądź glukoza spowodują podpicie procentów alkoholu w trunku. Dlatego, jeśli chcemy uzyskać pełniejszy i bogatszy smak, polecamy dodać porcję ekstraktu słodowego (niechmielonego 1,2 kg lub 1,7 kg).

Wszystkie akcesoria i sprzęty niezbędne do produkcji domowego piwa, można kupić w sklepie domowaspizarnia.pl

Proces warzenia domowego piwa?

  1. Przed rozpoczęciem warzenia piwa, 15-20 minut wcześniej należy otworzyć puszki z ekstraktem słodowym i włożyć je do gorącej wody. Warto zadbać także o odpowiednią dezynfekcje fermentora.
  2. Do garnka, w którym będzie warzyć piwo, wlewamy 3 litry wody oraz puszki z ekstraktem. Całość trzeba zagotować i gotować przez 5-10 minut. Gotowanie, to nie tylko poprawa stabilności i klarowności, ale także dezynfekcja garnka i całej zawartości. Po wszystkim, wlewamy całość (bez chłodzenia) do zdezynfekowanego wcześniej fermentora.
  3. Dolewamy zimną wodę, która jest potrzebna, aby temperatura piwa przez dodaniem drożdży była na poziomie 18-24 stopni (do sprawdzenia temperatury przyda się termometr).
  4. Jeśli sprawdziliśmy temperaturę i jest ona prawidłowa, to możemy dodać drożdże do fermentora. Po dodaniu, zamykamy pokrywę, pamiętając o tym, aby znalazło się ujście dla CO2. Dwutlenek węgla będzie produkowany podczas fermentacji, dlatego warto znaleźć dla niego ujście.
  5. Procesu fermentacji nie należy przerywać, a jej czas trwania powinien wynieść 9-14 dni. Polecamy zostawić drożdże 3-4 dni dłużej, niż zbyt szybko rozlać piwo do butelek. Zbyt wczesne rozlanie piwa może spowodować wybuch butelek.
  6. W czasie fermentacji piwa, warto zadbać o odpowiednio przygotowane, umyte i wysuszone butelki. Dezynfekcję butelek można zrobić przy użyciu chemii, np. środkiem OXI lub wyparzyć je w piekarniku (30 minut, 180 stopni).
  7. Rozlew piwa zaczynamy od dezynfekcji wężyka, którym będziemy przelewać piwo z fermentora do butelek.
  8. Podczas przelewania pamiętajmy o tym, aby jak najmniejsza ilość osadów oraz drożdży dostała się do butelek.
  9. Aby piwo było gazowane, należy do każdej butelki dodać ok. 2,5 g cukru. Po przelaniu piwa do butelek z dodatkiem cukru, można kapslować.
  10. Kolejnym etapem jest trzymanie zakapslowanego piwa, przez 7-10 dni w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu możemy je przenieść w chłodniejsze miejsce, dzięki czemu wydłuży się termin jego przydatności do spożycia.
  11. Potrzebujemy 14 dni od zabutelkowania do pierwszego testowania piwa. W zależności od wybranego stylu piwa, piwo z brewkitu osiąga swoje optimum po 1-2 miesiącach od butelkowania.

Artykuł
Jak zrobić domowe piwo?
Tytuł
Jak zrobić domowe piwo?
W skrócie
Wytwarzanie domowego piwa ma wieloletnią tradycję. Mimo, że duże browary zalewają nas piwem prosto z beczek, to coraz częściej wolimy wybrać kraftowe, pochodzące z mniejszych browarów, piwo. A co, gdyby tak samem zrobić domowy, złoty trunek i rozkoszować się jego smakiem? Sprawdźmy, jak zrobić piwo w domowych warunkach.
Autor
Wydawca
#nalewkidomowe
Logo wydawcy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.