Piwa rzemieślnicze. Czym się różnią od sklepowych?

Lubisz piwo? To tak, jak miliony Polaków. Ze statystyk wynika, że przeciętny mieszkaniec kraju nad Wisłą wypija rocznie 100 litrów (sic!) tego złocistego napoju. Jesteśmy również trzecim producentem piwa w Europie, tuż za Niemcami i Wielką Brytanią. Coraz ważniejsze miejsce na półkach – także tych sklepowych – zajmują piwa rzemieślnicze. Sprawdź, co je wyróżnia.Piwa rzemieślnicze

Każdy birofil dobrze wie, że piwo piwu nierówne. Na rynku można znaleźć tak wiele gatunków tego trunku, że zarówno miłośnik subtelnego aromatu, jak i amator bogatszych bukietów smakowych znajdzie dla siebie coś dobrego. Dlatego na różnicy między lagerem (piwem dolnej fermentacji) a piwem typu ale nie kończy się droga odkrywania, jak wiele do zaoferowania smakoszom ma ten złocisty napój. Piwa rzemieślnicze, których skosztować można np. w lokalach takich jak Handmade Cafe&Pub, powstają na styku rzemiosła ze sztuką. Każde z nich jest jedyne w swoim rodzaju.

Jak powstają piwa rzemieślnicze?

Sposoby warzenia piwa, co do zasady, są podobne – tak w przypadku piw sklepowych, jak i rzemieślniczych. Te drugie jednak powstają, zgodnie z nazwą, w bardziej rzemieślniczych warunkach. Są bowiem przeznaczone dla węższego grona odbiorców i warzy się je w mniejszych ilościach.

Rzemieślnicze browary nie muszą schlebiać gustom milionów miłośników piwa na całym świecie. A to oznacza, że nie muszą poprzestać na sprawdzonych proporcjach oraz składzie. Eksperyment jest w cenie, a jego efektem są zaskakujące połączenia smakowe – czasem akceptowane tylko przez koneserów.

Piwa rzemieślnicze serwowane przez m.in. Handmade Cafe&Pub powstają najczęściej w bardziej kameralnych warunkach i zawsze pod czujnym okiem piwowara. I to w ten sposób powstają najbardziej wielowymiarowe i intrygujące odmiany trunku.

Najważniejsze cechy piwa rzemieślniczego

Rynek piw rzemieślniczych powiększa się z roku na rok, a w ofercie dobrych lokali, np. Handmade Cafe&Pub znajdziemy już dziesiątki, jeśli nie setki różnych marek. Są jednak cechy, które łączą wszystkie piwa rzemieślnicze.

  • Naturalny, starannie dobrany skład – piwowarzy, którzy produkują piwo rzemieślnicze, nigdy nie idą drogą na skróty. Nie ma więc mowy o żadnych sztucznych polepszaczach smaku ani innych składnikach gorszej klasy. W tego typu piwach to jakość jest najważniejsza.
  • Niezależność w działaniu piwowara – choć czasem piwo rzemieślnicze jest warzone kontraktowo na wynajętej instalacji w większym browarem, cały proces zawsze odbywa się bez ingerencji w skład i technikę, metodami autorskimi.
  • Tradycyjne metody warzenia – te, które najczęściej wymagają czasu i wiele pracy, ale jednocześnie dają bardziej interesujące efekty.

Najczęściej w przypadku piw rzemieślniczych łatwo jest poznać nazwisko piwowara, który jest odpowiedzialny za ten czy inny gatunek IPA czy lagera.

Czy zatem warto spróbować piw rzemieślniczych? Zdecydowanie tak. Aby doświadczenie było w pełni satysfakcjonujące, dobrze jest skonsultować wybór konkretnego trunku z ekspertem. Wówczas eksperyment pozostawi po sobie więcej niż dobre wspomnienie i zachęci do docenienia jakości złocistego napoju w innej odsłonie niż ta sklepowa.

Artykuł
Piwa rzemieślnicze. Czym się różnią od sklepowych?
Tytuł
Piwa rzemieślnicze. Czym się różnią od sklepowych?
W skrócie
Każdy birofil dobrze wie, że piwo piwu nierówne. Na rynku można znaleźć tak wiele gatunków tego trunku, że zarówno miłośnik subtelnego aromatu, jak i amator bogatszych bukietów smakowych znajdzie dla siebie coś dobrego. Dlatego na różnicy między lagerem (piwem dolnej fermentacji) a piwem typu ale nie kończy się droga odkrywania, jak wiele do zaoferowania smakoszom ma ten złocisty napój.
Autor
Wydawca
#nalewkidomowe
Logo wydawcy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.