Rabarbarowy sznaps

Rabarbarowy sznaps składniki:

  • 680g rabarbaru pokrojonego na kawałki
  • 1 szklanka cukru (220g)
  • 1 laska wanilii, rozcięta po długości
  • 8-10 strąków kardamonu zielonego
  • 1 litrowa wódka (nie musi być drogiej odmiany)

Rabarbarowy sznaps

Rabarbarowy sznaps

Masz nadmiar rabarbaru? Ten słodki, waniliowo-aromatyzowany przepis  na sznaps jest smaczny z małą ilością szampana lub gazowanej wody, a użycie zielonych strąków kardamonowych nadaje mu oryginalny smak.

Umieścić wszystkie składniki w dużym słoiku. Szczelnie zamknąć i dobrze wstrząsnąć, a następnie przechowywać słòj w chłodnym, ciemnym miejscu przez sześć tygodni.
Potrząsać nalewem co drugi dzień przez pierwszy miesiąc. Po sześciu tygodniach odcedzić do czystej butelki. Serwować schłodzony, najlepiej z lodem z małą ilością wody gazowanej lub trochę wymieszaj z jakimś szampanem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Rabarbarowy sznaps
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz