Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa składniki:

  • 2 kg gruszek (Bery, Williams) bardzo aromatycznych, soczystych, zupełnie dojrzałych, ale nie „uległych”
  • 0,75l spirytusu 70% ( kalkulator rozcieńczania )
  • 40ml winiaku
  • 4 ml złocistego rumu
  • 3 – 5 g kwasu cytrynowego

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowaGruszki obrać, usunąć szypułki, pokrajać w kostkę, nie usuwając ziarnek – dla zachowania aromatu.

Pokrajane gruszki umieścić w butli lub w małym gąsiorze, zalać spirytusem, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy.
Po tym czasie zlać płyn znad owoców, gruszki zasypać cukrem (0,6 kg) i co pewien czas potrząsnąć naczyniem, aby dobrze się rozpuścił.
Gdy to nastąpi, zlać syrop, a gruszki wycisnąć w sokowirówce lub odcisnąć sok przez gęsty płócienny worek, po czym przefiltrować przez bibułę lub flanelę.
Następnie połączyć trzy płyny, dodać winiak i rum oraz rozpuścić w nalewce 3 – 5 g kwasek cytrynowy.
Po wymieszaniu całość ponownie przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek. Odstawić na kolejne 6 miesięcy aby nalewka dojżała.

Nalewkę tę można dodatkowo aromatyzować, dodając razem ze spirytusem 10 goździków, jedną laskę cynamonu, pięciocentymetrowy strąk wanilii albo torebkę cukru waniliowego.

Będzie ona miała jasnozłocistą barwę, moc 35%, zaś zawartość cukru wyniesie ponad 30%.
Wydajność -ok. 2 l.
Nalewkę gruszkową oziębić przed spożyciem do temperatury 10-12st.C.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka gruszkowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz