Likier kiwi

Likier kiwi składniki:

  • 3 szklanki wòdki (750 ml)
  • 6 dojrzałych kiwi
  • 2 szklanki cukru (440 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)

Likier kiwi

Likier kiwi

Obrierz i pokròj kiwi na małe kawałki – co najmniej 8 kawałków na owoc. Umieść w słoju i zalej wòdką. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając.

Po dwutygodniowej maceracji posmakuj nalew . Jeśli  nalew nie ma porządanego smaku po prostu dodaj trochę kiwi i kontynuuj macerację, aż będzie w porządku!

Po osiągnięciu pożądanej siły smaku płyn przefiltuj, owoce odciśnij.

Przygotuj  syrop cukrowy z wody i cukru w rondlu. Ogrzewaj do wrzenia, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Syrop zdejmij z ognia i poczekaj do ostygnięcia.

Oba płyny połącz w stosunku 1 do 1 lub jeżeli wolisz bardziej słodkie możesz dodać więcej syropu, zależnie od upodobań. Zabutelkować i odstawić na 1 tydzień do lodòwki aby likier dojrzał. Starzenie powoduje gładszy, bardziej łagodny smak.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier kiwi
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz