Likier hibiskusowy

Likier hibiskusowy składniki:

  • 1 szklanka suszonych kwiatów hibiskusa
  • 6 goździkòw
  • 2 laski cynamonu
  • 2,5 cm świeżego  imbiru
  • starta skòrka z 1 pomarańczy
  • 3 szklanki wody (750 ml)
  • 1 szklanka ciemnobrązowego cukru (220 g)
  • 1½ szklanki wódki (375 ml)

Likier hibiskusowy

 

Likier hibiskusowyPołączyć kwiaty hibiskusa, goździki, cynamon, imbir i skòrkę z pomarańczy z 2 ½ szklanki wody w małym rondlu. Zagotować delikatnie na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia i pozostawić na 30 minut do zaparzenia. Odcedzić kwiaty i przyprawy. Pozostawić pozostały płyn do ochłodzenia do temperatury pokojowej.
Tymczasem połączyć brązowy cukier i ½ szklanki wody w małym rondlu. Ogrzewać na średnim, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić całkowicie.P

Połączyć schłodzony wywar z hibiskusa z brązowym syropem cukrowym i wódką w dużym szklanym słoju lub butelce. Szczelnie zamknąć i mocno wstrząsnąć, aby połączyć płyny. Schłodzić całkowicie przed podaniem. Przechowywać w lodówce do jednego miesiąca.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier hibiskusowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz