Likier hibiskusowy
Likier hibiskusowy składniki:
- 1 szklanka suszonych kwiatów hibiskusa
- 6 goździkòw
- 2 laski cynamonu
- 2,5 cm świeżego imbiru
- starta skòrka z 1 pomarańczy
- 3 szklanki wody (750 ml)
- 1 szklanka ciemnobrązowego cukru (220 g)
- 1½ szklanki wódki (375 ml)
Likier hibiskusowy
Połączyć kwiaty hibiskusa, goździki, cynamon, imbir i skòrkę z pomarańczy z 2 ½ szklanki wody w małym rondlu. Zagotować delikatnie na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia i pozostawić na 30 minut do zaparzenia. Odcedzić kwiaty i przyprawy. Pozostawić pozostały płyn do ochłodzenia do temperatury pokojowej.
Tymczasem połączyć brązowy cukier i ½ szklanki wody w małym rondlu. Ogrzewać na średnim, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić całkowicie.P
Połączyć schłodzony wywar z hibiskusa z brązowym syropem cukrowym i wódką w dużym szklanym słoju lub butelce. Szczelnie zamknąć i mocno wstrząsnąć, aby połączyć płyny. Schłodzić całkowicie przed podaniem. Przechowywać w lodówce do jednego miesiąca.





