Likier herbaciany

Likier herbaciany składniki:

  • 6 łyżek herbaty luzem, takich jak Chai Rooibos, Genmaicha, Earl Grey lub zielona herbata jaśminowa
  • 750 ml wódki
  • 1 szklanka miodu lub cukru
  • 1 szklanka wody

Wsypać herbatę do słoja o pojemności 1 litra ze szczelnym zamknięciem, zalać wòdką, zamknąć i wstrząsnąć aby składniki się wymieszały. Odstawić w ciepłe miejsce co jakiś czas wstrząsając.

Nalew nie powinien się macerować dłużej niż 10 godzin, ale może mniej, w zależności od intensywności środków aromatyzujących i garbników w herbacie. Zacznij smakować w ciągu kilku godzin, a kiedy osiągnie poziom, który Ci się podoba, jest gotowy.

Likier herbaciany

Likier herbaciany

W międzyczasie przygotuj syrop, łącząc 1 szklankę miodu (lub cukru) i wody w średnim garnku. Ogrzewając na średnim ogniu, mieszając stale, aż do rozpuszczenia cukru (jeśli jest), a mieszanina jest dobrze połączona i przezroczysta. Zdjąć z ognia i ostudzić. Odcedzić nalew przez filtr kawy.

Połączyć oba płyny i dobrze wymieszać. Przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku. W razie potrzeby ochłodzić lub podawać w temperaturze pokojowej.

Pomyśl o tym przepisie na zasadzie równania: zachowaj proporcje i zmieniaj składniki. Możesz korzystać z ròżnych rodzajòw mieszanek harbacianych. Wódka jest dobrą neutralną bazą, ale jeżeli wolisz wypróbować inne trunki możesz likier zrobić na bazie koniaku czy whiski. Jeżeli chodzi o słodzik, miód i syrop cukrowy działają równie dobrze – po prostu dają różne smaki do końcowego wyniku. (Cukier podnosi wewnętrzne smaki herbaty, podczas gdy miód przynosi swój własny charakter).


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier herbaciany
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz