Duński sznaps gruszkowy

Duński sznaps gruszkowy składniki:

  • 1-2 gruszki
  • 1 l wódki czystej (40°)

Duński sznaps gruszkowy

Duński sznaps gruszkowy

Świeże, w pełni dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone gruszki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Umieścić je w szklanym naczyniu. Następnie owoce zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na trzy-cztery miesiące. Po tym czasie płyn zlać, przefiltrować przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek, zakorkować je i zalakować, wynieść do piwnicy, gdzie trunek powinien dojrzewać pół roku. Jest prawie bezbarwny, lecz o cudownym, niepowtarzalnym aromacie i doskonałym smaku. Podawać w temperaturze pokojowej.

Sarwa A.: Wielka Księga Nalewek (str. 110, 111). Książka i Wiedza


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Duński sznaps gruszkowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz