Nalewka pomarańczowo korzenna

Nalewka pomarańczowo korzenna składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 0,7l wody
  • 1l spirytusu 96%
  • 1 cytryna
  • pół laski wanilii
  • 5goździków
  • kawałek cynamonu
  • 75dag cukru

Nalewka pomarańczowo korzenna

Nalewka pomarańczowo korzenna

Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć. Następnie owoce obrać i odciąć od skòrki albedo ( białą część ) i posiekać w drobną kostkę. Wanilię pokroić, cynamon pokruszyć. Obrane owoce, podzielić na cząstki, wrzucić do słoja, dodać skórkę i przyprawy. Spirytus rozcieńczyć 0.25l wody i zalać owoce. Słój zakorkować, odstawić na trzy tygodnie.
Zlać nastaw, odcisnąć owoce, płyny przecedzić. Z reszty wody i cukru ugotować syrop, do gorącego powoli wlewać nalew. Zlać do butelek. Odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka pomarańczowo korzenna
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz