Nalewka Pasikonik

Nalewka Pasikonik składniki:

  • 250 ml miodu
  • Po 1 łyżeczce owoców róży rozdrobnionej, ruty, mięty pieprzowej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 cm cynamonu
  • 5 goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 750 ml spirytusu 95%
  • 750 ml wody

Zioła i korzenie zalać ciepłą wodą – pół litra – postawić na ogniu i parzyć, nie dopuszczając do zagotowania, pół godziny, poczekać aż trochę ostygnie, przecedzić i uzupełnić do pół litra. Rozpuścić w tym płynie miód. Spirytus rozcieńczyć dolewając 1/4 l wody ( kalkulator rozcieńczania ). Do ciepłego syropu miodowo-ziołowego wlewać alkohol oraz sok z cytryny. Pomieszać i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i zabutelkować, można pić odrazu ale lepiej poczekać aby dojrzała. Nalewka ma kolor złocisty, lekko rozgrzewająca, pyszna.

Nalewka Pasikonik

Nalewka Pasikonik

Można trochę pokombinować że składnikami jak to zrobiła Frida na forum SWiM

„Następną nalewkę zrobiłam tak samo, tylko dodałam jeszcze 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu. Zapowiada się jeszcze lepsza, ale tej dam postać z pół roku.
I trzecia wersja – składniki jak w pierwszej, zamiast miodu cukier. Wszystko do słoja na sucho i zalałam alkoholem – 3/4 l spirytusu i 1/4 l wody na 10 dni. Potem przecedzić, mocno odcisnąć. Zrobić syrop z 1/2 l wody i 150 g cukru, do ciepłego wlać nalew ziołowy, dolać sok z cytryny, zamieszać i odstawić na miesiąc. Potem przefiltrować. Smak nieco ostrzejszy, bardziej ziołowy, kolor oliwkowo-zielonkawy.”


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Pasikonik
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz