Nalewka z morwy

Nalewka z morwy składniki:

  • 1kg morwy
  • 0,7l spirytusu
  • 0,7l wódki 40%
  • 20 dkg cukru

Nalewka z morwy

Nalewka z morwy

Owoce opłukać, rozgnieść i wsypać do słoja. Zalać najpierw wódką a potem spirytusem. Dokładnie pomieszać. Odstawić na słońce na 10 dni. Po tym czasie przesączyć nalewkę przez gazę do innego naczynia. Pozostałe owocki zasypać cukrem i pozostawić na słońcu na miesiąc. Zlać płyn, owocki wycisnąć przez płótno. Połączyć wszystko i odstawić na 1 dobę. Butelkować i odstawić w ciemne , chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Morwa

Owoce niektórych gatunków są jadalne i używa się ich często do ciast, tart, win i likierów. Owoce morwy czarnej (Azja południowozachodnia) i czerwonej (wschodnia Ameryka Północna) są najsmaczniejsze. Owoce morwy białej (wschodnia Azja), która na masową skalę jest wprowadzana w miejskich regionach wschodniego wybrzeża USA, mają inny smak, czasem określany jako mdły. Dojrzałe owoce zawierają znaczne ilości resweratrolu.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka z morwy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 komentarze to “Nalewka z morwy

  • Odzież dla gastronomii firmy Rates polecam.

  • „Producent Odzieży” link usunięty, trzeba było napisać coś o przepisie lub stronie, a nie tylko reklamować własne produkty.

Dodaj komentarz