Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa składniki:

  • 50 g skruszonego bursztynu
  • 0,5 l spirytusu 95%

Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa

Bursztyn dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, osuszyć i zalać spirytusem. Do sporządzenia nalewki najlepiej użyć butelki z ciemnego szkła. Nalew odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do używania. Bursztyn można odcedzić pokruszyć i zalać ponownie na następną nalewkę.

Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się ale wydziela mikroskopijne cząsteczki zabarwiając spirytus na  złocistobrązowy kolor. Współczesne badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości bursztynu. Główny składnik: kwas bursztynowy pobudza i reguluje pracę nerek, jelit i układu nerwowego. Bursztyn działa jednak przede wszystkim przeciwzapalnie. Stąd tak szerokie możliwości w jego zastosowaniu.

Nalewkę stosujemy przy przeziębieniach lub bòlach, nacierając bolące miejsca, lub wlewając po kilka kropli do herbaty lub wody. Można ją ròwnież stosować profilaktycznie w sezonie grypowym dla wzmocnienia organizmu.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka bursztynowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz