Likier waniliowy

Likier waniliowy składniki:

  • 3 strąki wanilii pokrojonej na 1 cm kawałki,
  • 1 l spirytusu 96 %,
  • 60 ml soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1 kg cukru,
  • 0,7 l wody.

Likier waniliowy

Likier waniliowy

Macerować wanilię w spirytusie przez 10 dni. Przygotować syrop z cukru, wody i soku cytrynowego i wlać do niego odcedzony nalew waniliowy, dokładnie wymieszać i przesączyć przez gęste płótno lub bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3-4 miesiące aby dojżał.
Likier ma barwę jasnobrązową, przyjemny aromat i smak waniliowy. Zawartość cukru ok. 35 %.
Z podanych proporcji można uzyskać ok 2,4 l likieru o mocy 33 %.

Przepis pochodzi z książki „Domowe piwa, cydry…” Z.T. Nowickiego.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier waniliowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz