Likier pomarańczowy
Likier pomarańczowy składniki:
- 1/4 szklanki skórek z trzech pomarańczy bez albedo
- 1 łyżka suszonych skòrek gorzkich pomarańczy
- 1 szklanka brandy
- 1 szklanka wódki
- 4 goździki
- 2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki wody
Likier pomarańczowy
Połączyć skórki suszone, skórki pomarańczy, brandy i wódkę w szklanym zamykanym pojemniku. Zamknąć szczelnie, wstrząsać i odstawić na 19 dni w temperaturze pokojowej. W dniu 20 dodać goździki, ponownie szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Niech nalew postoi przez dodatkowy dzień.
Doprowadzić cukier i wodę w rondlu do temperatury wrzenia, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zlać zawartość słoja przez drobne sitko, a następnie przez filtr do kawy. Skòrki wyrzucić. Połączyć oba płyny i zabutelkować. Wstrząsnąć i odstawić na co najmniej jeden dzień przed użyciem. Przechowywać w temperaturze pokojowej przez okres do jednego roku (najlepiej w ciągu trzech miesięcy).





