Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy składniki:

  • 1/4 szklanki skórek z trzech pomarańczy bez albedo
  • 1 łyżka suszonych skòrek gorzkich pomarańczy
  • 1 szklanka brandy
  • 1 szklanka wódki
  • 4  goździki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki wody

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy

Połączyć skórki suszone, skórki pomarańczy, brandy i wódkę w szklanym zamykanym pojemniku. Zamknąć szczelnie, wstrząsać i odstawić na 19 dni w temperaturze pokojowej. W dniu 20 dodać goździki, ponownie szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Niech nalew postoi przez dodatkowy dzień.

Doprowadzić cukier i wodę w rondlu do temperatury wrzenia, ciągle mieszając aż  do rozpuszczenia cukru. Zlać zawartość słoja przez drobne sitko, a następnie przez filtr do kawy. Skòrki wyrzucić. Połączyć oba płyny i zabutelkować. Wstrząsnąć i odstawić na co najmniej jeden dzień przed użyciem. Przechowywać w temperaturze pokojowej przez okres do jednego roku (najlepiej w ciągu trzech miesięcy).


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier pomarańczowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz