Likier melonowy

Likier melonowy składniki:

  • 1l spirytusu 70% ( kalkulator rozcieńczania )
  • 50 ml rumu złotego
  • 2 kg melonów dojrzałych i aromatycznych odmiany „Galia”
  • 8 kg cukru
  • 0,4 l wody
  • 5 g kwasku cytrynowego

Likier melonowy

Likier melonowy

Melony obrać i pokroić w kostkę, a potem zalać w rondlu wrzącym syropem zrobionym z wody, cukru i kwasku cytrynowego. Rondel szczelnie przykryć i odstawić do następnego dnia. Owoce odsączyć i przeznaczyć je przykładowo na konfitury lub do ciasta czy lodòw.

Syrop melonowy  podgrzać i zmieszać ze spirytusem i rumem, odrazu rozlać do butelek.
Likier ten po pewnym czasie wytrąci na dnie butelki osad. Po odstaniu należy go zdekantować ( zlać znad osadu ), nie filtrować nie gdyż napój straci na delikatnym, subtelnym aromacie.

Likier będzie miał żółtopomarańczowy kolor, ok. 30% mocy i mniej więcej 27% cukru.
Melonòwkę podawać schłodzoną do temperatury 8-10st.C.

Przepis z forum SWiMP.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier melonowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz