Likier mango

Likier mango składniki:

  • 1 średniej wielkości mango
  • 190 ml – ¾ szklanki alkoholu 95% (lub 255 ml – 1 szklanka wódki)
  • 190 ml – ¾ szklanki wody
  • 130 g – ⅔ szklanki cukru granulowanego

Likier mango

Likier mango

Mango obrać i pokroić w kawałki. Kawałki mango umieścić w dużym szklanym słoju i zalać je alkoholem, jeżeli używamy spirytus rozcieńczany go do 70% ( kalkulator rozcieńczania ). Szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu przez 30 dni. Po upływie 30 dni ugotować syrop cukrowy, mieszając wodę z cukrem na średnim płomieniu. Po rozpuszczeniu cukru zdjąć syrop z ognia i poczekać do ostygnięcia.
Przefiltrować nalew z mango i wymieszać alkohol z chłodnym syropem cukrowym. Wlać do słoika i odstawić w ciemnym miejscu przez kolejne 2 do 3 tygodnie. Po tym czasie likier przefiltrować i zabutelkować.
Likier podawać schłodzony.

Jeśli lubisz mango, jest to idealny likier do zrobienia! Twoje zdrowie!


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier mango
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz