Likier jabłkowy

Likier jabłkowy składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg jabłek
  • 900 ml brandy lub wòdki
  • 0.5 laski cynamonu

Likier jabłkowy

Likier jabłkowy

Wymieszać wodę i cukier w garnku i postawić na średni ogień. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić pokrojone w cząstki jabłka i cynamon. Poczekać do ostygnięcia i przelać syrop z owocami do w dużego szklanego pojemnika z zamknięciem. Nie używać metalowego pojemnika. Dolać alkohol, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie, mieszając co drugi dzień. Po dwóch tygodniach, nalew zlać, przefiltrować, jabłka odsączyć, zabutelkować i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc aby likier dojrzał.

Powstały likier jest gładki w smaku z pięknymi nutami cynamonu i aromatu jabłkowego, jeżeli użyjemy brandy ma głęboki bursztynowy kolor. Jest przyjemny w piciu, nawet bez dodatkowego miesiąca dojrzewania.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier jabłkowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz