Likier imbirowy

Likier imbirowy składniki:

  • 60 g korzenia imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 1/2 szklanki wody (375 ml)
  • 1 pomarańcza
  • 1 1/2 szklanki brandy (375 ml)

Likier imbirowy

Likier imbirowy

Obrać imbir i pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii podzielić wzdłuż na pół. Do rondla wlać wodę i wrzucić imbir, wanilię, cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż imbir będzie miękki – około 20 minut. Zdjąć syrop z palnika i odstawić do ostygnięcia. Pomarańczę dobrze wyszorować osuszyć i zetrzeć skòrkę (bez albedo). Do szklanego pojemnika wsypać starte skòrki, wlać syrop i brandy. Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć, a następnie pozostawić tę mieszaninę przez jeden dzień w pokojowej temperaturze. Następnego dnia wyjąć wanilię i odstawić nalew na dodatkowy dzień. Likier przefiltrować przez filtr do kawy, zabutelkować i odstawić na 3 dni aby smaki się przegryzły.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier imbirowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz