Likier dyniowy

Likier dyniowy składniki:

  • 2 szklanki wody (0,5 l )
  • 1 szklanka cukru granulowanego
  • 1 szklanka cukru jasnobrązowego
  • 0,5 kg dyni
  • 6 pałeczek cynamonu
  • 6 goździkòw
  • 2 laski wanilii, przekrojone wzdłuż
  • 2 szklanki złotego rumu ( 0.5 l )

Likier dyniowy

Likier dyniowy

Wlać wodę i wsypać cukier biały i brązowy do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnio wysokim ogniu. Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę, pałki cynamonu, goździki i wanilię, wymieszać i zwiększyć ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż syrop przejdzie smakiem, około 30 minut. W międzyczasie przygotować sitko o drobnym oczku wyłożonym czystą szmatką bawełnianą i umieść je na dużej misce.

Przelać mieszaninę dyni przez sitko z materiałem i pozwolić jej odcieknąć, aż pozostanie tylko gęsta pasta. Delikatnie nacisnąć pastę szpatułką, aby przecedzić resztę płynu, a następnie wyrzucić zawartość filtra.

Dodac rum i mieszać aby połączyć składniki. Przelać do szklanego pojemnika i odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, około 1 godziny.
Po ostygnięciu pojemnik szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej 2 dni.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier dyniowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz