Likier angielski

Likier angielski zestaw na 2 litry likieru:

  • 4 Pomarańcze,
  • 3 cytryny,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 kawałek cynamonu długości 4 cm,
  • 3-4 goździki,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu o mocy 95%

Likier angielski

Likier angielski

Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, nakłuć widelcem, włożyć do dużego słoja, dodać wanilię, cynamon i goździki, zalać spirytusem tak, by owoce zostały całkowicie przykryte. Zamknąć słój i odstawić na 4-6 tygodni.
Po zakończeniu maceracji wyjąć owoce. Cytryny odrzucić. Pomarańcze przekroić, wycisnąć sok i dodać go do nalewu.
Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie. Na ciepły, rozpuszczony cukier wlewać powoli spirytus, stale mieszając zawartość.
Dopełnić wodą do objętości 2 litrów.
Gdy likier wystygnie, przefiltrować go przez bibułę, rozlać do butelek i
odstawić do dojrzewania na 4-6 miesięcy.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 „Domowe nalewki i likiery”


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier angielski
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz