Anisette – likier anyżowy

Anisette – likier anyżowy składniki:

  • 2 łyżki stołowe rozgniecionego anyżu gwiazdkowatego
  • 3 szklanki wódki  (750 ml )
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody ( 250 ml )

Anisette – likier anyżowy

Anisette

Połączyć rozgnieciony anyż i wódkę w słoiku. Słòj zamknąć szczelnie, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po zakończeniu okresu maceracji zlać nalew i przefiltrować.

Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Połączyć syrop cukrowy i przefiltrowaną mieszaninę wódki. Wlać do butelek i dobrze zakorkować. Odstawić na co najmniej miesiąc przed podaniem.

Anisette- likier pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 25-40%. Jest produkowany z likierów korzennych na bazie anyżu, oliwki anyżowej z dodatkiem aromatu kopru, goździków, bądź kolendry. Alkohol jest często używany z barach jako składnik koktajli.

Źròdło Wikipedia


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Anisette - likier anyżowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz