Żenicha kresowa (nalewka z owoców dzikiej róży)

Żenicha kresowa składniki:

  • 1 kg dorodnych owoców dzikiej róży
  • 0,75 litra spirytusu
  • 0,5 litra czystej wódki 40-procentowej
  • 0,5 litra miodu
  • 5-6 goździków
  • po 1 łyżeczce suszonego kwiatu rumianku i mięty.

Żenicha kresowa

Żenicha kresowa

Owoce zamrozić w lodówce na 3 dni. Rozmrozić, ponakłuwać, dodać przyprawy i zalać spirytusem. Szczelnie zamknięty słój ustawić w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Następnie alkohol zlać, a owoce dobrze wycisnąć, uzyskany sok przecedzić i połączyć z nalewką. Miód zagotować z 2 szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę i wymieszać z nalewką. Gotowy trunek porozlewać do butelek i pozostawić do sklarowania. Potem ściągnąć klarowny płyn, a osad przefiltrować. Żenicha powinna dojrzewać co najmniej trzy miesiące.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Żenicha kresowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz