Rumtopf

Rumtopf jest jednym z najsmaczniejszych sposobów utrwalania owoców cukrem i rumem.
Stosować można tylko owoce zdrowe i w pełni dojrzale.
Najbardziej aromatyczny będzie zasypywany brązowym cukrem.
Najważniejszą sprawą jest jednak mocny alkohol, co najmniej 54 % rum.

rumtopf

Rumtopf

zaczynamy nastawiać do truskawek.

500 g truskawek umyć, obrać z listków i szypułek i ostrożnie osuszyć ściereczką.
Owoce włożyć do pojemnika w którym nastawiamy Rumtopf, posypać 250 g cukru i przykryte zostawić na godzinę.
Następnie zalać rumem tak, żeby owoce były na grubość palca przykryte alkoholem.
Naczynie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.

W ciągu lata dodajemy:

500g wiśni z pestkami
500g czarnej porzeczki bez szypułek
500g brzoskwini i moreli bez skórki i pestek (250+250)
500g śliwek bez pestek i w połówkach
500g gruszek, obranych ze skórki i bez gniazd nasiennych, pokrojonych na części.

Na KAŻDĄ warstwę owocu wsypujemy 250 g cukru i zalewamy 0,5 l rumu.

Owoce musza być zawsze dobrze przykryte rumem (alkoholem). Owoce macerujemy do grudnia.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Rumtopf
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz