Rabarbarówka z wanilią i anyżem

Rabarbarówka z wanilią i anyżem składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru
  • 600 ml wódki
  • 400 ml spirytusu
  • ½ laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu

Rabarbarówka z wanilią i anyżem

Rabarbarówka

Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do słoja razem z przyprawami. Zawartość słoja zalej mieszanką wòdki ze spirytusem, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie złej nalew odciśnij owoce i odstaw do wyklarowania. Następnie złej nalew z nad osadu i zabutelkuj, odstaw w ciemne miejsce na 3-4 miesiące aby nalewka dojrzała, im dłużej dojrzewa tym bardziej nabiera aromatu rabarbarowego.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru – rzewień lekarski – ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Rabarbaròwka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz