Paprykówka z miodem

Paprykówka z miodem składniki:

  • 1l. alkoholu 50%
  • 4,7l. alkoholu 40%
  • cytryna
  • pieprz cayen
  • 250ml. miodu

Paprykówka z miodem

Paprykówka z miodemOstra paprykówka z miodem – piercowka na 5 litrów ~40%. W 1l 50% wódki rozpuszczamy 250ml dobrego miodu (szklankę) i dodajemy 4 (można dać więcej, ale radzę nie przesadzać ) płaskie łyżeczki pieprzu Cayenne (suszone, mielone chilli Cayenne, dostępne w sklepach), opcjonalnym dodatkiem jest łyżka świeżego soku z cytryny lub dwie z pomarańczy. Odstawiamy w zimne miejsce na dwa tygodnie do wytrącenia osadu i filtrujemy przez filtr do kawy. Zaprawę dopełniamy 40% wódką do 5 litrów i możemy ją butelkować. Ilość miodu można zmniejszyć o połowę lub nieco zwiększyć, w zależności od tego czy chcemy wódkę wytrawniejszą, czy słodką. Gdy wódka jest za ostra, można dodać miodu, słodycz nieco przykryje pikantność lub można rozcieńczyć trunek czystą 40% wódką.Po dwóch tygodniach jest już ułożona, a po miesiącu „dojrzała” i bardzo zyskuje z czasem dojrzewania.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Paprykòwka z miodem
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz