Nalewka z pigwy na arcydzięglu

Nalewka z pigwy na arcydzięglu składniki:

  • 1.5 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 25 dag miodu akacjowego lub lipowego
  • 3 szklanki żytniówki
  • 10 ml rumu
  • 1 pomarańcza 20 dag
  • 1 łyżeczka kwiatu głogu
  • 1 łyżeczka do kawy suszonego korzenia arcydzięgla

Nalewka z pigwy na arcydzięglu

Nalewka z pigwy na arcydzięglu
Pigwy umyć, obrać, pokroić na kawałki, oczyścić z pestek. Zalać w rondlu 4  szklankami wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 45 min. Schłodzić i  z otrzymanej masy wycisnąć sok w sokowirówce. Do 3 szklanek otrzymanego soku dodać cukier, miód, arcydzięgiel, ogrzewać do chwili aż składniki się połączą. Przelać do słoja wlać żytniówkę, rum i zamknąć na 3 tygodnie w chłodnym
miejscu wstrząsając co 3-4 dni. Pomarańczę wyszorować, sciągnąć z niej  cieniutko skórkę (bez białego) i pokroić w paseczki. Do nalewki dodać skórkę,  sok z pomarańczy i kwiat głogu. Wymieszać. Słój odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Potem przefiltrować, przelać do butelek i przechowywać jak najdłużej.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka z pigwy na arcydzięglu
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz