Nalewka z pigwy na arcydzięglu
Nalewka z pigwy na arcydzięglu składniki:
- 1.5 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1 czubata szklanka cukru
- 25 dag miodu akacjowego lub lipowego
- 3 szklanki żytniówki
- 10 ml rumu
- 1 pomarańcza 20 dag
- 1 łyżeczka kwiatu głogu
- 1 łyżeczka do kawy suszonego korzenia arcydzięgla
Nalewka z pigwy na arcydzięglu
Pigwy umyć, obrać, pokroić na kawałki, oczyścić z pestek. Zalać w rondlu 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 45 min. Schłodzić i z otrzymanej masy wycisnąć sok w sokowirówce. Do 3 szklanek otrzymanego soku dodać cukier, miód, arcydzięgiel, ogrzewać do chwili aż składniki się połączą. Przelać do słoja wlać żytniówkę, rum i zamknąć na 3 tygodnie w chłodnym
miejscu wstrząsając co 3-4 dni. Pomarańczę wyszorować, sciągnąć z niej cieniutko skórkę (bez białego) i pokroić w paseczki. Do nalewki dodać skórkę, sok z pomarańczy i kwiat głogu. Wymieszać. Słój odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Potem przefiltrować, przelać do butelek i przechowywać jak najdłużej.





