Nalewka z ciemnych winogron

Nalewka z ciemnych winogron składniki:

Dojrzałe ciemne winogrona

75-proc. spirytus ( kalkulator rozcieńczania )

cukier (75 dag na każdy litr alkoholu)

Nalewka z ciemnych winogron

Nalewka z ciemnych winogron

Winogrona opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem (powinien je całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Naczynie z owocami pozostawić w ciepłym miejscu i często nim wstrząsać. Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i pozostawić nalewkę do sklarowania. Tę bardzo aromatyczną nalewkę można pić już po miesiącu, ale lepiej zbytnio się z tym nie spieszyć, bo im starsza, tym jest lepsza.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka z ciemnych winogron
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz