Kordiał Żurawinowy

Kordiał Żurawinowy składniki:

  • ok. 40 dkg /0,59 litra żurawin
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki wódki 45% ( kalkulator rozcieńczania )
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki brandy, lub koniaku

Kordiał Żurawinowy

Kordiał Żurawinowy

W dużym słoju zmieszać nacięte owoce żurawiny z miodem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż cukier się rozpuści.
1 raz na dzień wstrząsnąć i wypuszczać powietrze ze słoja!!! Po rozpuszczeniu się cukru i miodu dodać wódkę i brandy, delikatnie zamieszać. Już nie odkręcać słoja!
Trzymać pod przykryciem przez 2 tygodnie, codziennie delikatnie mieszając.
Sprawdzić smak. Jeżeli nie odpowiada, można dodać rodzynki (garść),lub inne pomysły własne.
Gdy nalew jest klarowny ( może nawet do 2-3 miesięcy), zlać znad osadu resztę przefiltrować. Zabutelkować i odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce aby nalewka dojżała.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Kordiał żurawinowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz