Kalinòwka

Kalinòwka składniki:

Kalinòwka

Kalinòwka

Wykonanie:
Owoce kaliny muszą być koniecznie przemrożone, aby pozbawić je goryczki. Owoce wypłukać, osączyć na sitku, zalać 60% spirytusem.
Macerować w ciepłym lecz ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, co 2-3 dni wstrząsać słojem. Następnie zlać nalew, dolać do niego sok z odciśniętych owoców i połączyć z płynnym, surowym miodem. Aby przyśpieszyć rozpuszczenie miodu, nalewkę często wstrząsać.
Po całkowitym rozpuszczenia miodu nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Powinna dojrzewać 6 miesięcy.

Nalewka ma charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, który z czasem zanika, lekko goryczkowy smak i jasnoczerwone zabarwienie. Ma działanie przeciwskurczowe.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Kalinòwka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz