Dzięgielòwka

Dzięgielòwka składniki:

  • 30g korzenia arcydzięgla
  • 20g nasion arcydzięgla
  • 3g suszonych owoców kolendry
  • 3g suszonych owoców kopru włoskiego
  • 0,65l spirytusu 96%
  • 0,65l wody
  • 0,40kg cukru

Dzięgielòwka

Dzięgielòwka

Rozdrobnione zioła zalać wrzącym syropem cukrowym, sporządzonym z cukru i wody, lekko podgotować pod przykryciem na małym ogniu, przelać do butli lub małego gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić. Po 2-3 dniach przecedzić przez gęste płótno, dodać spirytus, wymieszać i przenieść w chłodne miejsce. Po 3-4 miesiącach rozlać do butelek.
Wódka ma barwę złocistozieloną, zapach i smak swoisty, dzięgielowy.

Arcydzięgiel i jego właściwości – pobudza czynności wydzielnicze, działa rozkurczowo, wiatropędnie, antyseptycznie, uspokajająco. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, śliny a także moczu i potu. Olejek eteryczny działa rozgrzewająco (przez drażnienie i powodowanie przekrwienie skóry) i nieznacznie przeciwbólowo. Korzeń arcydzięgla stosuje się w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, bólach brzucha, dolegliwościach trawiennych, dolegliwościach czynnościowych serca, zawrotach głowy, braku apetytu i wzdęciach, zatruciach pokarmowych, nikotynowych i alkoholowych, zdolności czyszczenia organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, stanach wskazujących na wyczerpanie nerwowe, bezsenność oraz jako łagodny środek uspokajający. Olejek jest wykorzystywany do nacierania przy nerwobólach i bólach reumatycznych.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Dzięgielòwka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz