Krupnik litewski

Krupnik litewski składniki:

  • 20 dkg miodu
  • 20 dkg cukru
  • Kwasek cytrynowy
  • Korzeń imbiru
  • Mała garstka kwiatu róży
  • 6 gałązek ruty
  • 1 mała gałka muszkatołowa
  • 12 jagód jałowca
  • 12 goździków
  • 1 litr spirytusu
  • 250 ml wody

Krupnik litewskiKrupnik litewski przyrządzanie

Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus i chwilę podgrzać uważając żeby się nie zagotowało. Naczynie wynieść do chłodnego pomieszczenia i zostawić na 8 godzin. Przecedzić przez płótno i zlać do butelek. Odstawić co najmniej na tydzień – aby się zharmonizowało.

Przepis z forum Wędliny domowe.pl

Rutę można zakupić w sklepie zielarskim lub samemu uprawiać w ogródku. Ma również inne zastosowania, w kuchni jej świeże, młode liście używane są do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek, mięs, duszonych potraw, kapusty, grzybów i do gotowania ryb, zaś suszone ziele wykorzystywane jest do nacierania mięs, przyprawiania bigosu, gulaszu. Ruta jest jednak bardzo gorzka. Gorycz ta zmniejsza się pod wpływem kwasów, z tego też względu ruta bardziej nadaje się do warzyw kiszonych lub marynowanych octem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Krupnik litewski
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz