Domowy barek – przechowywanie alkoholi

Wielu z nas chciałoby w domu przechowywać wina i inne alkohole. Jednak mało kto wie jak się do tego zabrać. Jak się okazuje nie jest to takie proste jak by się mogło wydawać. W tym tekście pokrótce postaram się opisać, w jakich warunkach należy składować wino, a w jakich na przykład otwarte butelki z innymi trunkami.

przechowywanie alkoholi

Na internetowych forach specjalistycznych często pojawiają się pytania dotyczące przechowywanie alkoholu. Wiele osób nie wie jak zabezpieczyć otwartą butelkę likieru. Jest to częsty problem, ponieważ zazwyczaj nie zużywamy od razu całej butelki tego alkoholu. Czy w ogóle można taką otwartą butelkę dalej zatrzymać a jeśli tak to, w jakich warunkach i jak długo? Kolejnym częstym problemem jest składowania wina. Czy wino można przechowywać w domu? Czy musi mieć ono stworzone specjalne warunki?

Przechowywanie mocnych alkoholi

Gdy butelka z whisky, likieru lub wódki jest fabrycznie zamknięta, przechowywanie jej nie stanowi problemu. Nie ma obawy, że taki alkohol zmieni swój smak lub wywietrzeje. Otwarte butelki również można przechowywać, jednak należy zadbać o to by były one szczelnie zamknięte. Mocne alkohole, czyli te powyżej 40% na pewno nie stracą swoich walorów, jeśli będziemy o tym pamiętać. W przypadku likierów sprawa wygląda podobnie z tą różnica, że po otwarciu nie mogą być one bardzo długo przechowywane. Likier kremowy przechowywany w otwartej butelce po pewnym czasie niestety zmienia swój wygląd.

Można przechowywać alkohole także w karafkach, jednak warto pamiętać by posiadały one szczelne najlepiej naturalne korki. Szklane korki niestety nie gwarantują odpowiedniej szczelność, przez co alkohol znajdujący się w karafce może się ulatniać i wietrzeć.

Przechowywanie wina

Wino w otwartej butelce może również być przechowywane jednak znacznie krócej niż mocne alkohole. Najlepiej jest je spożyć w przeciągu trzech lub czterech dni od otwarcia butelki. Należy też pamiętać by butelka przechowywanego wina była szczelnie zamknięta. Do składowania zamkniętych butelek wina najlepiej nadają się pomieszczenia, w których panuje temperatura w granicach czternastu stopni Celsjusza. Wino można przechowywać w piwnicy lub specjalnie do tego celu skonstruowanych chłodziarkach. Jedno jest pewne kuchnia nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania wina. Jest w niej za ciepło i za jasno.

Ważne jest również by wino i inne alkohole składować w taki sposób by łatwo móc dotrzeć do dowolnej butelki. Należy zadbać również by etykiety nie zostały zniszczone w trakcie przechowywania. Niektóre nalepki na butelki wykonane są z dobrej jakości materiałów odpornych na uszkodzenia mechaniczne, jednak nadal sporo etykiet wykonanych jest z papieru gorszej jakości.

Dodaj komentarz