Nalewka Żmudzka

Nalewka Żmudzka składniki:

  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach i sklepach zielarskich)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

nalewka żmudzka

Nalewka Żmudzka

Sposób przyrządzania:

Śliwki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlewamy nastaw przecedzając przez gęste sito. Do rondelka wsypujemy rutę, wlewamy szklankę wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedzamy, dodajemy cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelewamy do dużego rondla. Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia. Do gorącego naparu wlewamy przecedzony śliwkowy nalew, mieszamy i po ostudzeniu przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi.

Przepis z forum domowych winiarzy lekko zmodyfikowany.

Ruta ma działanie przeciwskurczowe i uspokajające.S Stosuje się ją też w miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach miesiączkowania, w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego.” Nie wolno stosować ruty u kobiet ciężarnych ani u chorych z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Jest to środek bardzo silnie działający”W średniowieczu uważano, że już sam zapach ruty działa na kobiety podniecająco (wianki ruciane dla oblubienic)

Ale panny siały rutkę chyba z powodu jej mocy poronnej, jak która wpadła w tarapaty.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Żmudzka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Dodaj komentarz