Nalewka Żmudzka

Nalewka Żmudzka składniki:

  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach i sklepach zielarskich)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

nalewka żmudzka

Nalewka Żmudzka

Sposób przyrządzania:

Śliwki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlewamy nastaw przecedzając przez gęste sito. Do rondelka wsypujemy rutę, wlewamy szklankę wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedzamy, dodajemy cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelewamy do dużego rondla. Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia. Do gorącego naparu wlewamy przecedzony śliwkowy nalew, mieszamy i po ostudzeniu przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi.

Przepis z forum domowych winiarzy lekko zmodyfikowany.

Ruta ma działanie przeciwskurczowe i uspokajające.S Stosuje się ją też w miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach miesiączkowania, w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego.” Nie wolno stosować ruty u kobiet ciężarnych ani u chorych z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Jest to środek bardzo silnie działający”W średniowieczu uważano, że już sam zapach ruty działa na kobiety podniecająco (wianki ruciane dla oblubienic)

Ale panny siały rutkę chyba z powodu jej mocy poronnej, jak która wpadła w tarapaty.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Żmudzka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.