Nalewka cynamonowa

Nalewka cynamonowa składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 10 g kory cynamonowej
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka miodu

nalewka cynamonowa

nalewka cynamonowa

Sposób przyrządzenia:

Korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40 stopni C i dokładnie mieszamy z miodem, w 14 dniu macerowania dolewamy ten roztwór do słoja i pozostawiamy jeszcze na 24 godziny. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu na cztery miesiące.
Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptyczniei grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Używany jest także w przemyśle perfumeryjnym. Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka, przy nadmiernym spożyciu.


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka cynamonowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz