Kminkòwka

Kminkòwka składniki:

  • 1/2 litra wody
  • 20 dag cukru
  • 1 dag kminku
  • 1/2 litra spirytusu

Kminkòwka

Kminkòwka

Wodę zagotować z cukrem i na wrzącą wsypać kminek. Zostawić na dobę. Następnie przefiltrować, zagotować znowu i na gorący syrop wlać spirytus. Wlać gorące do butelek , studzić w butelkach.

Kminek najlepiej ” przetrącić ” czyli lekko utłuc w moździerzu. Szybciej się ekstrahuje i nie utrudnia klarowania jak mielony. Syrop cukrowy z kominkiem  po za gotowaniu można też zostawić na dłużej niż jeden dzień.

Kminkòwka w Niemczech Allasch po Lipsku

Allasch to likier kminkowy wykonany przy użyciu czystego destylatu  i kminku, charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu około 38% obj., ma silny aromat kminku i hojny w ilość dodanego cukru.

Likier serwowany jest bardzo zimny i często pijany na trawienie po posiłkach. Jest także powszechnie mieszany z piwem Leipzig Gose „Regenschirm” (parasol).

Papierowe wariacje Asiola – kartki ręcznie robione na każdą okazję

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Kminkòwka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Dodaj komentarz