Nalewka

Nalewka ( nastojka ) sporządzana jest w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem.
Pierwsze wzmianki o nalewkach związane są z Hipokratesem. Podobno ten słynny grecki lekarz, prekursor medycyny, używał mieszanek ziół z alkoholem i miodem jako panaceum na różne dolegliwości. Głosił dewizę, że „przyroda jest lekarzem wszystkich chorób”

Nalewka

Nalewka nastojkaNalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml), do pikantnych przekąsek; zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie. Receptury na domowej roboty nalewki były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie mówi się o zastrzeżeniu nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji. Węgrzy chwalą się swoim tokajem, Irlandczycy – whisky, a my mamy nasze tradycyjne nalewki.

Tu znajdziesz ciekawe przepisy na nalewki.


Dodaj komentarz