Żurawinówka

Żurawinówka składniki:

8 szklanek miąższu z żurawiny

2 l wódki 70% ze spirytusu (jak rozcieńczyć)

80 dag cukru

Świeże owoce żurawiny opłukać i włożyć do zamrażarki na 24 godziny aby przemarzły. Następnie wyjmujemy i po rozmrożeniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Wrzucamy żurawiny do szklanego słoja i zalewamy połową alkoholu. Odstawiamy na dwa tygodnie, aż się przegryzie . Po tym czasie przecedzamy i dodajemy cukier, cały czas mieszając aż się cukier rozpuści. Dolewamy resztę alkoholu i po starannym wymieszaniu przefiltrujemy do butelek. Butelki wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku.

Żurawinówka

ŻurawinówkaŻurawinówka ma świetne właściwości lecznicze. Można ją traktować jako naturalne panaceum na choroby przeziębieniowe. Jak wiadomo, żurawina jest doskonałym owocem, który podany z gorącą herbatą lub w formie nalewki rozgrzewa organizm w chłodne dni, poza tym ma właściwości bakteriobójcze.

Fotografia – Foto-Jesiony.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Żurawinówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 22 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.