Żurawinówka

Żurawinówka składniki:

8 szklanek miąższu z żurawiny

2 l wódki 70% ze spirytusu (jak rozcieńczyć)

80 dag cukru

Świeże owoce żurawiny opłukać i włożyć do zamrażarki na 24 godziny aby przemarzły. Następnie wyjmujemy i po rozmrożeniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Wrzucamy żurawiny do szklanego słoja i zalewamy połową alkoholu. Odstawiamy na dwa tygodnie, aż się przegryzie . Po tym czasie przecedzamy i dodajemy cukier, cały czas mieszając aż się cukier rozpuści. Dolewamy resztę alkoholu i po starannym wymieszaniu przefiltrujemy do butelek. Butelki wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku.

Żurawinówka

ŻurawinówkaŻurawinówka ma świetne właściwości lecznicze. Można ją traktować jako naturalne panaceum na choroby przeziębieniowe. Jak wiadomo, żurawina jest doskonałym owocem, który podany z gorącą herbatą lub w formie nalewki rozgrzewa organizm w chłodne dni, poza tym ma właściwości bakteriobójcze.

Fotografia – Foto-Jesiony.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Żurawinówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 22 Review(s)

Dodaj komentarz