Otwieramy pub – jak zrobić to dobrze?

Wiele osób szuka swojego pomysłu na biznes – otwierają lokale gastronomiczne, firmy cateringowe, zajmują się doradztwem ubezpieczeniowym, otwierają lokale usługowe i sklepy. Wciąż jednak z dość dużą rezerwą podchodzi się do otwarcia pubu. Dlaczego? I co wziąć pod uwagę, aby zrobić to dobrze?

Otwieramy pub

Otwieramy pub

Dlaczego ludzie nie chcą otwierać pubów?

Powodów może być kilka. Ludzie są zachowawczy i często to brak doświadczenia decyduje o tym, że odpuszczają otwarcie pubu. Oczywiście jest ono niezwykle ważne, zarówno podczas codziennej pracy, jak i przy samym starcie, jednak każdy kiedyś zaczynał bez niego. Kolejnym powodem jest konkurencja – zdecydowanie duża, więc teoretycznie mniejsza szansa na powodzenie. W przypadku konkurencji mogą również występować nieczyste zagrywki, które mają nas zniechęcić do działania. Wreszcie otwarcie pubu to formalności – przede wszystkim załatwianie koncesji na alkohol, pozwoleń na odtwarzanie muzyki czy np. transmisję meczów. Załóżmy jednak, że jesteśmy zdecydowani i żadne przeciwności nam niestraszne. Jakie są 3 ważne czynniki, które trzeba wziąć pod uwagę otwierając pub?

Lokalizacja bardzo ważna

Ludziom zawsze będzie chciało się pić, chętnie będą też wychodzić do pubu pod warunkiem, że ten nie będzie zlokalizowany na drugim końcu miasta. Niemal zawsze wybiorą w tym wypadku bliższe rozwiązanie, nawet, jeśli lokal będzie gorszy od naszego. Szukaj więc lokalu w miejscu ruchliwym, najlepiej w centrum miasta albo centrum imprezowym w sąsiedztwie innych lokali. Konkurencja większa, owszem, ale też większe prawdopodobieństwo, że ktoś do nas w końcu wpadnie. Przy szukaniu miejsca na pub, warto wziąć również pod uwagę najbliższe otoczenie, w tym sąsiadów, do których należy zaliczyć również mieszkańców. Dobre relacje z nimi to jeden z czynników, który decyduje o tym, że lokal się utrzyma, a goście będą chętnie do niego przychodzili.

Formalności są konieczne

Tak, jak zostało to wspomniane wcześniej, otwarcie pubu to też formalności związane m.in. z pozwoleniem na sprzedaż alkoholu. Mamy 3 kategorie alkoholi, którym przydziela się koncesje – do 4,5%, między 4,5 a 18% i powyżej 18% – dla każdego typu należy je załatwiać oddzielnie, najlepiej w urzędzie gminy lub miasta. Jeśli zdecydujemy się również na serwowanie jedzenia w pubie, czekają nas kolejne dokumenty do wypełnienia oraz oczywiście odpowiednie przystosowanie lokalu do tego celu. Oprócz alkoholu i jedzenia jest jeszcze jedna kwestia, o której prawidłowość muszą zadbać właściciele pubu – bezpieczeństwo i wymogi sanitarne. Lokal powinien spełniać wytyczne przepisów przeciwpożarowych i posiadać drogę ewakuacyjną, dodatkowo sprawna musi być kanalizacja i wentylacja. Sporo, prawda?

Bar i jego wyposażenie

Bar będzie sercem pubu, który zamierzamy otworzyć. Warto więc go odpowiednio zaprojektować, jeśli tylko mamy taką możliwość lub zmodernizować, jeśli ten już w lokalu się znajdował. Urządźmy go tak, aby klienci lubili do niego przychodzić i przy nim siedzieć. Otoczenie baru to nie tylko hokery, ale też to, co po drugiej stronie – witryna z alkoholami i żywy człowiek – barman, który zrobi wykona najwięcej pracy. Zadbajmy więc o to, aby pracę u nas zaczęła osoba z doświadczeniem i drygiem do tego co robi.

DJ Remin
Artykuł został przygotowany po przeczytaniu m.in. www.ledprofi.pl/manufacturer/eurolite

Dodaj komentarz