Nalewka z aronii

Nalewka z aronii – przepis nadesłany przez Mariusza.

Składniki:

  • 1,5 kg aronii
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 05 kg cukru

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Witam, Mam banalny (typowy :-)) przepis na przygotowanie nalewki z aronii. Robię różne nalewki ale ta ma najwięcej wielbicieli. 1.5kg aronii przemrożonej oczywiście bez łodyg (ostatnie lata dojrzewa szybko i do przymrozków niestety nie wytrzymuje, wiec obrywam jak już ledwo krzaka się trzymają i do zamrażalnika na minimum 3-7 dni). Odmrożone owoce do słoja i zalewam 1 l roztworu (1/2 l spirytusu, 1/2 l wody). Po 6 tygodniach zlewam a owoce zasypuję 0.5 kg cukru. W cukrze stoi to do rozpuszczenia tj. około 6-10 dni. Trzeba trochę przewracać tym słojem. Następnie zlewam uzyskany syrop, pozostałe owoce przepłukuję 100 ml wody przegotowanej chłodnej dla wyciągnięcia reszty syropu. Wszystko mieszam, przecedzam przez gazę i do butelek. Jak postoi co najmniej 6 miesięcy i przegryzie się to naprawdę jest wspaniała. Próbowałem nalewki z aronii robionej metodą poprzez gotowanie – nie ma porównania ani smak ani konsystencja. Próbowałem również aronii z liśćmi wiśni – czuć w zasadzie tylko wiśnię także polecam czystą długo dojrzewającą aroniówkę wg powyższego przepisu. Pozdrawiam, Mariusz

Dla zainteresowanych wydawnictwami o nalewkach zapraszam do Księgarni internetowej.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka z aronii
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

3 komentarze to “Nalewka z aronii

  • Moja żonka ma przepis na taką gotowaną naleweczkę z aronii, to bardziej grzaniec niż nalewka, ale liści tyle zawsze daje że nie czuć tak nimi 🙂

  • właśnie dzisiaj ją zrobiłem …tylko…nie wiem dlaczego się pomyliłem i zamiast 0,5 wody dalem 0,5 litra wódki…no i oczywiście rzeczone 0,5 l spirytusu.. nie wiem co z tego wyjdzie

  • Wyjdzie dobre, tylko trochę mocniejsze 🙂

Dodaj komentarz