Nalewka cytrynowa z kawą

Nalewka cytrynowa z kawą składniki:

  • 2 dorodne cytryny
  • 1 łyżka kawy ziarnistej
  • 2 owoce kardamonu
  • 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej)
  • 0,4 l spirytusu 95%
  • 0,6 l wody

Cytryny sparzyć, zdjąć skórkę. Skórkę z jednej cytryny oczyścić z albedo, pokroić w paski i odłożyć w przewiewne, ciepłe miejsce do podsuszenia.

Cukier rozpuścić w wodzie i połączyć ze spirytusem, odstawić na dobę.

Kawę wsypać do słoja, dodać rozgnieciony kardamon razem z łupinami oraz sok z cytryn, wlać alkohol. Zostawić na 10 dni. Po tym czasie dołożyć wcześniej przygotowaną podsuszoną skórkę i macerować jeszcze 4 dni.

Klarowną nalewkę zlać znad osadu, osad przecedzić, połączyć płyny i odstawić na miesiąc.

Złocista, pięknie pachnąca nalewka o bardzo oryginalnym smaku, z nutą subtelnej goryczki.

Przepis „Nalewki i likiery” D. Bartosz-Czuba

Nalewka cytrynowa

nalewka cytrynowa



Kartki ręcznie robione na każdą okazję Asiscrapki.com.pl

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka cytrynowa z kawą
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

3 komentarze to “Nalewka cytrynowa z kawą

  • Albedo ze skórki to jest do usunięcia, ale powiedz mi gdzie w Gdyni kupować cytryny niewoskowane, bo ostatnio same z woskiem trafiam i ciężko to doczyścić przed starciem.

  • Ja chętnie bym zrobiła domową nalewkę, bo uwielbiam cytrynowy alkohol, ale póki co „pocieszam” się moją ulubioną sklepową cytrynówką Absolwenta. 🙂

  • W pierwszym zdaniu przepisu pisze ze „cytryny należy sparzyć” wiec w ten sposób pozbywasz się wosku ze skórki cytryny!

Dodaj komentarz