Porterówka – nalewka na porterze

Porterówka składniki:

  • 4 butelki piwa porter (po 0,33 l)
  • 20 dag cukru
  • 25 dag płynnego miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 l spirytusu

Do garnka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz wanilię i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód. Wszystko mieszamy, a następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja. Zalewamy alkoholem szczelnie zamykamy i odstawiamy na parę dni w ciemne miejsce.

Wprawdzie wielu miłośników porterówki twierdzi że można ją pić wcześniej, ale im dłużej postoi, tym będzie lepsza.

Nalewka na porterze jest popularna na Pomorzu i Kaszubach, ze względu na jej specyficzny posmak nazywana bywa kukułką (od nazwy cukierków). Jeżeli chcemy uzyskać w swojej porterówce korzenny smak, to do podgrzewanego piwa można dodać parę ziaren ziela angielskiego, kawałek kory cynamonu, kilka goździków, kawałek skórki pomarańczowej.porterówka

Porterówka

Masz bloga – zacznij na nim zarabiać lub popraw jego pozycję w wyszukiwarkach internetowych.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Porterówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 16 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.