Jarzębiak

Jarzębiak składniki:

  • 1 kilogram owoców jarzębiny
  • 1 litr czystej wódki
  • 30 dekagram cukru
  • 3/4 szklanki wody na syrop

Dojrzałą jarzębinę zbierać na przełomie listopada i grudnia, najlepiej już po przymrozkach. Obrane owoce sparzyć wrzątkiem na sicie. Napełnić nimi gąsiorek, zalać wódką i odstawić na dwa miesiące w ciepłe miejsce. Następnie przecedzić i wlać do gorącego syropu przygotowanego z wody i cukru. Starannie wymieszać, wystudzić pod przykryciem i rozlać do butelek. Jarzębiak odstawić na 3-4 miesiące. Owoce jarzębiny jak i inne owoce staramy się zbierać z dala od ruchliwych dróg. Jeżeli zbierzemy jarzębinę przed przymrozkami możemy przez noc wymrozić w zamrażarce.jarzębiak

Jarzębiak

Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Dla celów przetwórstwa uprawiane są odmiany o dużych i jadalnych owocach (np. var. edulis Dieck.)

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Jarzębiak
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Dodaj komentarz