Wódka angielska gorzka

Wódka angielska gorzka składniki:

  • 10 dag świeżej skórki cytrynowej
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • 2 dag suszonego tataraku
  • 2 dag imbiru
  • 2 dag arcydzięgla
  • szczypta goryczki żółtej
  • 5 g startej gałki muszkatołowej
  • 5 g utłuczonych goździków
  • 0,75 litra spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1/2 kg cukru i 1/4 l wody na syrop

Cytryny i pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać cienko ze skórki (bez albedo). Skórkę posiekać i wrzucić do dużego słoja zraz z pokruszonymi ziołami : kłącze tataraku, goryczkę, imbir i arcydzięgiel, startą gałkę muszkatołowa i utłuczone w moździerzu goździki. Całość zalać spirytusem wymieszanym z przegotowaną, jeszcze ciepłą wodą. Zamknąć i odstawić na dwa dni. Następnie zagotować syrop z wody i cukru, wlać do ciepłego przefiltrowany nalew. Przelać do butelek i odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Do wódki angielskiej dodaje się również pączki topolowe, ziele angielskie, kardamon, kolendrę, piołun, melisę oraz inne zioła i przyprawy zależnie od tego, czy chcemy otrzymać wódkę łagodniejszą, czy bardziej wytrawną i gorzką.

wódka angielska gorzka

Wódka angielska gorzka

Goryczkę żółtą kupisz w sklepie zielarskim lub aptece. Najlepiej użyć własnoręcznie zbieranego arcydzięgla. Należy go szukać na łąkach na przełomie maja i czerwca. Po umyciu należy go pozostawić do osuszenia.

Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Wódka angielska gorzka
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.