Wódka angielska gorzka

Wódka angielska gorzka składniki:

  • 10 dag świeżej skórki cytrynowej
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • 2 dag suszonego tataraku
  • 2 dag imbiru
  • 2 dag arcydzięgla
  • szczypta goryczki żółtej
  • 5 g startej gałki muszkatołowej
  • 5 g utłuczonych goździków
  • 0,75 litra spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1/2 kg cukru i 1/4 l wody na syrop

Cytryny i pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać cienko ze skórki (bez albedo). Skórkę posiekać i wrzucić do dużego słoja zraz z pokruszonymi ziołami : kłącze tataraku, goryczkę, imbir i arcydzięgiel, startą gałkę muszkatołowa i utłuczone w moździerzu goździki. Całość zalać spirytusem wymieszanym z przegotowaną, jeszcze ciepłą wodą. Zamknąć i odstawić na dwa dni. Następnie zagotować syrop z wody i cukru, wlać do ciepłego przefiltrowany nalew. Przelać do butelek i odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Do wódki angielskiej dodaje się również pączki topolowe, ziele angielskie, kardamon, kolendrę, piołun, melisę oraz inne zioła i przyprawy zależnie od tego, czy chcemy otrzymać wódkę łagodniejszą, czy bardziej wytrawną i gorzką.

wódka angielska gorzka

Wódka angielska gorzka

Goryczkę żółtą kupisz w sklepie zielarskim lub aptece. Najlepiej użyć własnoręcznie zbieranego arcydzięgla. Należy go szukać na łąkach na przełomie maja i czerwca. Po umyciu należy go pozostawić do osuszenia.

Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Wódka angielska gorzka
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Dodaj komentarz