Przepalanka

Przepalanka składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody
  • kawałek laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 litr spirytusu

Cukier bardzo silnie zrumienić na patelni na karmel. Wodę zagotować, rozpuścić w niej karmel, dorzucić pokruszoną laskę wanilii, dodać szczyptę soli, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Po ostudzeniu przefiltrować do butelek i odstawić na co najmniej 3 dni do przetrawienia się składników i uzyskania właściwego smaku. Pamiętać należy że cukier najpierw się rozpuści, później zacznie brązowieć, a następnie czernieć (w międzyczasie zadymiając całą kuchnię) więc podczas robienia karmelu niczym innym się nie zajmujemy. Im ciemniejszy kolor karmelu tym bardziej będzie on gorzki.

przepalanka

Przepalanka



Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Przepalanka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.