Przepalanka

Przepalanka składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody
  • kawałek laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 litr spirytusu

Cukier bardzo silnie zrumienić na patelni na karmel. Wodę zagotować, rozpuścić w niej karmel, dorzucić pokruszoną laskę wanilii, dodać szczyptę soli, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Po ostudzeniu przefiltrować do butelek i odstawić na co najmniej 3 dni do przetrawienia się składników i uzyskania właściwego smaku. Pamiętać należy że cukier najpierw się rozpuści, później zacznie brązowieć, a następnie czernieć (w międzyczasie zadymiając całą kuchnię) więc podczas robienia karmelu niczym innym się nie zajmujemy. Im ciemniejszy kolor karmelu tym bardziej będzie on gorzki.

przepalanka

Przepalanka



Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Przepalanka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Dodaj komentarz