Nalewka sosnowa

Nalewka sosnowa składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny (zebranych na przełomie kwietnia i maja)
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg miodu
  • 2 cytryny

Wodę i spirytus zmieszać, zostawić na dobę.

Pędy sosny włożyć do słoja, zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i macerować 4 tygodnie.

Nalew zlać, do pędów dodać miód i sok z cytryn. Zostawić na 7-10 dni, aby miód się rozpuścił.

Syrop zlać i dodać do wcześniej uzyskanego nalewu. Skomponowaną nalewkę odstawić na 3 miesiące do wyklarowania. Klarowna nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować,płyny połączyć, odstawić do jesieni.

Nalewka sosnowa

ma kolor bursztynu i miodowo żywiczny smak. Doskonała na jesienne przeziębienia, chrypkę i kaszel. Nalewkę można podzielić na dwie lub więcej części i każdą z nich trochę inaczej doprawić. Sosna dobrze się komponuje ze skórką pomarańczową, jałowcem i rozmarynem.

Przepis D.Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”

pedy sosny-nalewka sosnowa

Więcej przepisów na Durszlak.pl


Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Sosnowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

Dodaj komentarz