Koniak podlaski

Koniak podlaski składniki:

  • 3-4 goździki
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 liść laurowy
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 15 dag cukru
  • 1-2 łyżki wody

W moździerzu utłuc goździki, pieprz, ziele angielskie i razem z posiekaną wanilią, pokruszonym liściem laurowym, pokrojonymi w paski śliwkami oraz umytymi rodzynkami wrzucić do słoja. Z cukru (z dodatkiem 1-2 łyżek wody) przygotować niezbyt ciemny karmel. Dodać go do słoja razem z wódką i spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsając słojem. Potem przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w ciemne chłodne miejsce.

Po 2-3 miesiącach można zacząć się delektować.koniak podlaski

Koniak podlaski



Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Koniak podlask
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 17 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.