Koniak podlaski

Koniak podlaski składniki:

  • 3-4 goździki
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 liść laurowy
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 15 dag cukru
  • 1-2 łyżki wody

W moździerzu utłuc goździki, pieprz, ziele angielskie i razem z posiekaną wanilią, pokruszonym liściem laurowym, pokrojonymi w paski śliwkami oraz umytymi rodzynkami wrzucić do słoja. Z cukru (z dodatkiem 1-2 łyżek wody) przygotować niezbyt ciemny karmel. Dodać go do słoja razem z wódką i spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsając słojem. Potem przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w ciemne chłodne miejsce.

Po 2-3 miesiącach można zacząć się delektować.koniak podlaski

Koniak podlaski



Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Koniak podlask
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 17 Review(s)

Dodaj komentarz