Smorodinówka na listówce

Smorodinówka składniki:

Porzeczki umyć osuszyć odszypułkować, włożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na miesiąc, od czasu do czasu potrząsać słojem. Nalew zlać, a owoce zasypać cukrem. Zostawić na 10-12 dni, w tym czasie lekko potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił. Powstały syrop zlać, owoce mocno odcisnąć, płyny połączyć. Syrop wymieszać z nalewem. Do otrzymanej nalewki wlać listówkę w proporcji 1:1. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Klarowną smorodinówkę zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć. Teraz jest czas na ewentualne dosłodzenie nalewki. Odstawić na rok, a można i na dłużej. Powstanie wyborna nalewka, naturalna kwaskowość porzeczek przełamana słodyczą cukru i zrównoważona lekką cierpkością listówki. Smorodinówka wymaga długiego dojrzewania, by ukazać pełnię smaku i aromatu.

Przepis D. Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”smorodinowka

Więcej przepisów na Durszlak.pl

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Smorodinówka
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Trackbacks & Pings

Dodaj komentarz