Nalewka na suszonych kwiatach Lawendy

Składniki:

  • 40 g suszonych kwiatów Lawendy
  • 4 goździki
  • 10 owoców kardamonu
  • sok z 4 cytryn
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/3 laski wanilii
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1,5-2 szklanki miodu wielokwiatowego

Połączyć  spirytus z wodą , odstawić na dobę. Skórkę cytrynową sparzyć, obrać z albedo, pokroić w paski. Laskę wanilii posiekać. Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieścić w słoju, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć. Odstawić w widne, ale nie słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Zawartość słoja przecedzić, składniki dokładnie odcisnąć, płyny połączyć. Do nalewu dodać miód, wymieszać i odstawić na miesiąc. W tym czasie często mieszać. Klarowną nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić na 6 miesięcy. W razie potrzeby ponownie zlać znad osadu. Nalewka z Lawendy ma złocisty kolor i delikatny kwiatowo-korzenny aromat. Smak delikatny, z nutą subtelnej goryczki. Po 2 latach w nalewce dominuje aromat kwiatowy, a smak się zaostrza. Nalewkę można zrobić na kwiatach świeżych, zebranych w pełni kwitnienia. Trzeba wziąć 1 szklankę luźno nałożonych kwiatów.

Przepis D. Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”kwiaty lawendy

Kwiaty Lawendy

Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka na suszonych kwiatach Lawendy
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz