Nalewka czeremchowa na kwiatach

Nalewka czeremchowa składniki:

  • 25 dag kwiatów czeremchy (bez szypułek)
  • 0,7 l spirytusu 95%
  • 0,3 l wody do spirytusu
  • skórka 1 i 1/2 limonki
  • 0,5 l wody do syropu
  • 30 dag cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego

Nalewka czeremchowa

Nalewka czeremchowa

Spirytus zmieszać z wodą i odstawić na dobę. Zdjąć skórkę z limonki, oczyścić z albedo i sparzyć. Włożyć do słoja razem z kwiatami  czeremchy, zalać alkoholem. Macerować 5 dni. Zawartość słoja odcedzić, kwiaty starannie odcisnąć, połączyć płyny. Przygotować syrop z wody i cukru, dodać kwasku cytrynowego. Do ciepłego syropu wlać nalew kwiatowy. Odstawić na 6 miesięcy.Nalewka ma kolor mocnej herbaty, smak delikatny, wyczuwalny aromat świeżych kwiatów.

Przez pyłek kwiatowy nalewka czeremchowa wymaga filtrowania.

Przepis D. Bartosz-Czuby „nalewki i likiery”



Zapraszam na forum o Historii Gdynii.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka czeremchowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz