Listówka porzeczkowa

Nalewka listówka robiona jest w dwóch etapach:

Etap I

Składniki:

  • liście porzeczki czarnej
  • alkohol 50%

Wiosną, gdy na krzewach porzeczek rozwiną się liście, należny je zebrać, włożyć do słoja, lecz nie ubijać, i zalać alkoholem, tak aby były zakryte. Zostawić na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsając słojem. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. Nalew zlać, liście starannie odcisnąć, płyny połączyć. Nalew podzielić na połowę. Jedną część schować, będzie stanowić komponent do smorodinówki, drugi zaś doprawić według etapu II.

Etap II

Składniki:

  • 1 litr nalewu z liści porzeczek
  • 0,25 litra wody
  • 70 gram cukru
  • 3 gramy kwasku cytrynowego

Z wody, kwasku i cukru przygotować syrop i do ciepłego wlać nalew z liści. Wymieszać i odstawić na 3 miesiące do sklarowania. Nalewka ma delikatną złocistą barwę, oryginalny smak i wspaniały aromat świeżych porzeczek.

Listówka możne być  robiona również z młodych liści wiśni, moreli oraz malin.

Przepis D.Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”

liscie czarnej porzeczki

Zapraszam na mojego Foto-Bloga

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Listówka
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Trackbacks & Pings

Dodaj komentarz